En luft til vand varmepumpe virker på samme måde som en luft til luft varmepumpe. Det er også et lukket kredsløb med et kølemiddel i, der optager den energi der er i luften, men i stedet for at blæse det ud som luft, så forbliver det i et lukket rørsystem der er koblet til brugsvandet, og centralvarmeanlægget. Enten ved radiatorer, eller ved gulvvarme.
Det der afgiver varmen i huset, er overfladen på radiatorerne. Størrelsen på radiatorerne er dimensioneret efter rummets størrelse, og den fremløbstemperatur ens varmekilde yder. Fremløbstemperaturen i en luft til vand varmepumpe er noget lavere end et traditionel olie eller gasfyr. Det ligger typisk i omegnen af 55-60 grader, hvorimod, gas og oliefyr ligger på ca. 70-80 grader. Denne forskel i fremløbstemperaturer gør, at en udskiftning af radiatorer kan blive nødvendig. Det er en problemstilling man er nød til at forholde sig til inden man konverterer. Derfor er det meget vigtigt at størrelsen af anlægget passer til det behov man har.
Er huset derimod opvarmet ved hjælp af gulvvarme, så er det en anden sag. Fremløbstemperaturen på et gulvvarmeanlæg er typisk 35 grader.
Der er meget mere økonomi i at køre med en lav fremløbstemperatur.
De fakta, sammen med husets energitilstand, samt forbrug af vand, er alle faktorer der har indflydelse på valg, og størrelse af varmepumpe.
For at være en VE-godkendt virksomhed, kræves det at man er uddannet til at foretage denne beregning, og dimensionering.